Grillutstyr

Grillutstyr supplerer en god grill og gjør matlagingen til en ekstra god opplevelse. Vedlikehold, oppbevaring og utstyr som forlenger grillens egenskaper gjør det enklere og mer tilfredstillende å grille, og sørger for at både maten og kokken får vist seg fra sin beste side. Dette er våre tips till grillutstyr for kullgriller.

Illustration

Invester i grilltenner og vink farvel til tennvæsken for alltid. Dette grillutstyret koster lite og gjør underverker med oppvarmingsprosessen. Dette er våre tips til grilltennere!

Illustration

Grillforklær tar hånd om sprut og knister fra grillen slik at du kan fokusere på matlagingen. Disse forklene for grilling er med sikkerhet en god investering og passer alle som liker å lage mat på grillen.

Illustration

Grilltrekk til kullgriller som beskytter mot vær og vind. Disse stilige trekkene forlenger levetiden på griller som står utendørs og bevarer det estetiske.

En grill kan være så mye mer enn hva som ofte tenkes, og grilling kan utvikle seg til å bli en spennende og lærerik hobby. Med det rette utstyr kan du få til et fullverdig, og flott kjøkken utendørs, som takket være kullgrillens særegenheter skaper de lekreste og mest fantastiske smaker.

Det er også mye utstyr som ofte ikke tenkes på i forbindelse med grill som grillingen så mye lettere. For grill skal være gøy og givende, ikke stress og arbeid. Riktig verktøy lar deg kose deg og nyte stunden, eller å utfolde deg og bruke kreativiteten til å ta det fra matlaging til en kulinarisk reise og hobby.

Pizzastein, grillspyd, grillmatter og annet

Noen ideer for å muliggjøre kulinariske kullsprang, eller gjøre dem lettere, kan være spesialutstyr til kullgrillen, slik som en pizzastein eller en grillmatte.

Grillmatte

En grillmatte er en stor hjelper, og er som navnet antyder en matte til å legge på grillen. 

En god grillmatte er «nonstick» og kan for enkelhets skyld kalles bakepapir for grillen. De etterlater de gode grillmerkene på maten du griller slik det skal være på en kullgrill, og er fleksible og beholder varmen som en stein, men er lettere å bruke. EN god grillmatte kan også vaskes i oppvaskmaskinen.

Pizzastein

Pizzastein sier seg selv, ettersom en grill kan bli svært varm og lik en vedfyrt ovn er den et perfekt sted å boltre seg med å lage god og riktig italiensk pizza. Med en god stein er du langt nærmere et perfekt resultat, og en pizzastein kan brukes til mer enn pizza. Forsøk gjerne å steke kjøtt på den, eller andre bakverk.

Har du en kamado eller annen keramisk grill, er en pizzastein et tilbehør du absolutt bør ha.

Annet viktig grillutstyr

Grillspyd og aluminiumsfolie er også naturlige tilbehør til matlagingen.
Kraftig aluminiumsfolie kan brukes til alt fra å bake poteter til å improvisere oppfang av fett, mens grillspyd lar deg dandere de mest fantastiske kombinasjoner av retter – om ikke forsøke deg på shish kebab. 

Gå til anskaffelse av flate, så ikke maten snurrer rundt, dette lar deg kontrollere tilberedningen.

Silikonbørster til å applisere oljer, silikon tåler oppvaskmaskin og de ulike børstene kan håndtere masser av marinade og oljer. Perfekt for å smaksette maten.

Annet matlagingsutstyr til grillingen som er et må ha er gode grilltenger, minimum en – gjerne flere, de kommer i et utall varianter. Sørg for å ha en med god flate for å gli under skjør mat slik som fisk, og gjerne en litt kvassere for de vanskeligere oppgavene. Skaff deg et utvalg og pass på at du har både lange nok for å håndtere varme og i ulike størrelser for ulik mat.

Mindre åpenbare tilbehør kan være noe så enkelt som en langpanne. Et godt tips for å olje, transportere og lagre mat og annet – og de tåler varme.

Gode grillhansker er også smart, det er mye varme i grillen og mye stål. Beskytt dine hender og husk på at det er bedre å være «føre var.» Dette gjelder særlig ved håndtering av kull, grilltenner og alt av jern og stål.

Et annet godt tilbehør er et termometer til å sjekke kjernetemperatur på kjøtt. Akkurat som på kjøkkenet innendørs er det godt å kunne være sikker på at maten er ferdig tilberedt, og særlig utendørs er temperatur kontroll av både grill og mat en nøkkel i alt en foretar seg.

Utstyr til rengjøring og hygiene

Ikke la grillen bli full av fett og smuss, dette er uhygienisk og upraktisk, gå til anskaffelse av en god stålbørste og skraper ment for grillen din. 

Bare tenk på at en grill, som ikke blir gått over etter bruk, kan stå med matrester som akkumulerer seg over tid. En grillmester kan gjerne finne på å bruke grillen til å tilberede hver middag hele uken, og dersom han eller hun ikke rengjør grillen kan dette fort bli mye bakterier. For, ikke la deg lure av tanken om at varmen alene vil ta knekken på alle, dette er en myte. 

Vær trygg og sikker, skrubb fort over etter bruk og når du skal til å bruke, raskt nedbørsting etter at du har varmet opp grillen er lurt. Det er også noen som argumentere for at det enkleste og beste ofte er å kun skrubbe over før du lager maten. 

Et ord til om å gjøre grillen klar er å tillate seg å olje grillristen, du skal uansett gjøre den ren senere og litt olje hjelper mot fastbrent mat. Akkurat som når du bruker en støpejernspanne.

Det går kjapt og bør være rutine å fort gå over grill før og etter bruk. Dette bedrer smaken, er hygienisk og tar vare på grillen.