Smoker griller og røykovner
Røykgriller opprettholder lave temperaturer over lengre tid mens de produserer røyk som absorberes av kjøttet. Kullgriller er som skapt for dette, og smoker-griller er produsert i store størrelser som gjør det mulig å produsere mye mat på en gang. De kommer som regel med et eget røykkammer, slik at kjøttet kan ligge å bli på på idirekte varme, sullet inn røyk.
Røk maten med grillen hjemme
Røyking gir en unik smak, og er langt enklere enn det høres ut, det er et helt nytt nivå av grilling og artig å drive på med. Være seg bare for aroma, eller mer dedikert tilberedning eller til og med preservering av mat.
Røykaroma er unik, og ettertraktet, og med det rette grillutstyret er det ikke vanskelig å få til et svært godt resultat. Røyking er en svært delikat måte å tilberede maten på, og har og blir stadig brukt som konserveringsmetode.
Du kan få til å røyke rett på kullgrillen, men det er best resultat å ha en dedikert smoker til den, eller en ren røykovn. Du kan naturlig nok få kjøpt dedikerte ovner ment for å røyke mat.
Dedikerte røykovner
Skal du ha en dedikert røykovn så vil du ha en med godt pipeelement, og styr unna metallbokser som ofte griller mer enn de røyker. Du ønsker å regulere temperaturen og å forsikre deg om at det er røyken som tilbereder mer enn varmen. Det er mer eller mindre ingen grenser for hva du kan røke i en røykovn.
Funksjonen til en dedikert røykeovn er mye likt vanlig kullgrill, men her er det et kar med sagflis som er grunnlaget for varme og røyk, som så trekkes opp i pipen og behandler matvarene.
Røykovn eller røykboks?
For en som kun ønsker røyksmaken til maten, så kan det være vel så greit å gå for en røykboks til å plassere på grillen. Når du tenker omkring røking bør du stille deg selv spørsmålet om du vil ha en egen ovn til røking, og eventuell preservering av for eksempel fisk, eller om du kun vil ha et tilskudd på kullgrillen for å skape røyksmak i maten.
Det er en rekke gode alternativer for begge svarene, og røking av mat er en fascinerende og særpreget måte å både tilberede og å behandle maten for oppbevaring. Du kommer langt med en egen røykboks til å legge på grillen, her får du en enkel inngang til røke – verdenen, og du kan bruke den rett på din kullgrill. En smart løsning, og perfekt for å komme i gang.
Et tips, og vel verdt å eksperimentere med, er å blande ulike tresorter for å få frem ulik aroma, disse må være kuttet opp i flis «chunks» på engelsk.